2014-05-14 12:24:54• hírek • Szatmár.ro

A széthúzás ünnepe lett a szatmári összefogás napjából

Szerda reggelre szervezett megemlékezést az 1970-es árvíz áldozatainak emlékére a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, ám a rendezvény nem volt politikai feszültségtől mentes - ráadásul a Május 14. lakónegyedben található emlékművön megjelent egy emléktábla is, amelyről lefelejtették a magyar feliratot - pedig az áldozatok többsége magyar volt.

A megemlékezést nem hirdette meg a polgármesteri hivatal, sőt, meghívást is csak az egykori, Szatmárnémetiben viszont túlélő USL szövetség politikusai kaptak. Nem volt tehát kis meglepetés a szervezők körében, amikor az ünnepségen megjelentek az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártjának a képviselői is.

Az 1970-es árvíz áldozatai emlékére tartott megemlékezés teljesen román nyelvű volt, mint ahogy az az emléktábla is, amelyet most helyeztek el az emlékműnél  - megfeledkezve arról, hogy a katasztrófában meghalt személyek többsége magyar nemzetiségű volt.

A Szatmár Megyei RMDSZ nevében Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Riedl Rudolf megyei tanácselnök-helyettes, Nagy Szabolcs képviselőjelölt, a Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Magyar Lóránd városi tanácsos, a Szatmárnémeti RMDSZ alelnöke koszorúzott.

"Úgy gondolom, hogy egy ilyen momentum mindenképpen a megemlékezésé kell legyen, nem pedig az éppen aktuális pártpolitikai csatározásokról vagy a választási kampányról kellene szóljon. Mégis egy-két olyan momentum volt ezen a rendezvényen, ami keserű szájízzel hagyott minket. Egyesek, akik ezt a koszorúzást szervezték, nem vették jónéven, hogy megjelentek az RMDSZ-es tisztségviselők is, pedig mi minden évben ott voltunk, koszorúztunk az áldozatok emlékére emelt emlékmű előtt. Azt gondolom, hogy fontos az emlékezés és kötelességünk az áldozatok emlékének az életben tartása, viszont ehhez az is kellene, hogy az a tábla, ami az emlékműre fel van helyezve, ne csak egynyelvű legyen, tekintettel arra, hogy az áldozatok többsége magyar volt. Megérdemelnék az áldozatok azt, hogy a tábla az ő anyanyelvükön is megemlékezzen róluk két gondolatban" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor.

"Borzasztó felháborító volt az, hogy a megyevezetésből akarattal kihagyták a magyar alelnököt, Riedl Rudolfot, utána pedig bekiabálásokkal sértették meg a koszorúzás méltóságát. Ne felejtsük el, hogy az 1970-es árvíz áldozatainak a kilencven százaléka magyar volt. Nem értem, hogy a város és megyevezetés miért van felháborodva azon, hogy a magyar érdekképviselet is megemlékezik, hiszen ők nem tartották be a törvényt, kezdve azzal, hogy a megemlékező-tábla, amelyik az egyik éjszaka csak úgy megjelent, csak román nyelvű. Pedig törvény szerint kétnyelvű kellene legyen. Magánszemélyként is felháborítónak tartom a „szervezők" munkáját. Az én családomnak mindenét elvitte a víz, amikor 1970-ben Berendnél kilépett medréből a Szamos. A megkoszorúzott emlékműtől pedig száz méterre lakom. Az itt lakók nem ilyen szelleműek, a környéken lakókon is láttam a felháborodást. Ezt nem így kell csinálni. A történelmi egyházak sem voltak meghívva, nem volt sem református, sem római katolikus, sem pedig görögkatolikus szellemi vezető jelen, csak egy rövid ortodox szertartást tartottak. Ez így nem európai, ez nem szatmári. Az ilyen politika Szatmárnémetiben nem nyerő, és ahhoz, hogy ezt bebizonyítsuk, május 25-én tudunk válaszolni mindannyian" - mondta el Pataki Csaba.



"Maga a tény, hogy a műemléken egyetlen szó sincs magyarul, így az árvíz főként magyar áldozatainak hozzátartozói sem tudnak méltóképpen emlékezni. Mindenképp teszünk lépéseket az ügyben, hogy egy magyar nyelvű tábla is kikerüljön az árvízi emlékműre" - nyilatkozta Nagy Szabolcs.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: